top of page

Antrenmanlarım 3 - Strava

Abdullah Özdemir

Güncelleme tarihi: 18 Mar 2021

Koşu ve bisiklet sporcularının antrenman verilerini yüklediği STRAVA, benzer amaçlarla kullanılan uygulamalarla kıyaslandığında daha popüler. Uygulamanın ana göstergesinde koşu, bisiklet ve yüzme antrenmanlarına odaklansa da zamanla diğer branşlarda eklendi. Yine de hala profilinizde koşu, bisiklet ve yüzme üçlüsünü görüyorsunuz. Tam da bu nedenle triatlon sporcuları için iyi bir arayüze sahip. Yine de hala bazı branşlara hitap etmiyor mesela oryantiring modu olmadığı için bu antrenmanları da koşu antrenmanı olarak kaydediyor. Bu nedenle de koşu istatistiğinizi değiştiriyor.


Herhangi bir yarışa hazırlanıyorum demek için antrenman planınız ve hedefleriniz olmalı. Bu nedenle verilerle çalışmaya ve analiz etmeye ihtiyacınız var. Bunu yapmak için benim gibi bilgisayar başında saatler geçirmek istemezseniz bu amaçla geliştirilen bir uygulama kullanmak mantıklı olacak. Strava, Sporttracker, Adidas Runtastic, Nike+ vb. uygulamalar hem harita üstünde antrenmanınızı gösterirken hem de ayrıntılı grafikler ile analize yardımcı oluyor. Bu uygulamalardan Strava zamanla popülerleşti ve şu an en çok kullanılan uygulama. Ben çoğu uygulamayı sporcularımın kullanabilmesi adına üye oluyorum ama daha sonra pek kullanmıyordum. Şu an aktif olarak Strava ve Suunto uygulamalarını kullanıyorum.


Strava’nın diğer uygulamalardan fazla kullanılmasının en temel sebebi basit ama iyi veri olanağı sunması. Mesela sizin antrenman geçmişinize göre en iyi derecelerinizi gösterdiği gibi koştuğunuz alanda aynı parkurlarda performansınızı da gösteriyor. Aynı zamanda bu parkurlarda en iyi dereceleri de görme imkanı buluyorsunuz. Bazı özelliklerini artık ücretli üyelere sunuluyor. Öte yandan Garmin, Suunto, Polar gibi sporcu saati üreten markalar kendi uygulamalarını çok geliştirdi. Strava’ya artık ihtiyaç yok gibi görünse de ortak nokta olmasından dolayı kullanım düşmüyor aksine artıyor. Hem Garmin hem de Suunto kullananlar verilerini Strava’da görme imkanı buluyor. Bir grup/kulüp sporcularının tamamı aynı saati kullanma ihtimali düşük olduğu için Strava’ya ihtiyaç olacaktır. Hatta aynı olsa bile Strava yine de kullanılır.


Oryantiring yarışlarında yakın zamana kadar sporcu saatlerinin kullanılması yasaktı. GPS yardımı alma ihtimaline karşın alınan bir önlem olarak düşünebilirsiniz. Bu sebeple de saate sürekli bakarak koşma alışkanlığı pek de mantıklı olmayacağı için kullanmıyordum. Öte yandan oryantiring parkurlarında saat kullanarak haritadaki rotalarımızı kıyaslama imkanı bulduk. Artık kim hangi rotayı tercih etmiş görebiliyoruz. Yine de şahsen saat kullanmaya o kadar kolay bir geçişim olmadı. Bedenimi aktivite sırasında anlamayı öncelik olarak gördüm. Geçmişte bu kadar teknolojik imkan bulmadan koşan o muhteşem insanları düşününce bu o kadar a zor değil. Sporcu saati kullanmadan yüzlerce yarış koştum ve onlarca madalya kazandım. Saatin performans için öncü olduğunu düşünmüyorum.


Veri toplama ve analiz etme açısından yük düşünüldüğünde hem sporcu saati hem de uygulamaları kullanmak çok mantıklı. Bu avantajı bugünün şartlarında kullanmamanın anlamı yok. Bu nedenle de antrenman alışkanlığı kazandığım 2020 itibariyle saat kullanmaya başladım. Hali hazırda Suunto Ambit 3 Peak modelini kullanıyorum ve yeni yıl itibariyle her antrenmanda kullanmaya çalışıyorum. Aynı zamanda antrenman verilerimin tamamını Strava’ya da yüklüyorum.


Eskiden strava kullanmadığım için antrenmanlar sonrasında bazı dönüşler beni çok motive ediyor. Strava antrenmanlarınızı farklı mesafelerde derecelerinizi geçmişiniz ile kıyaslıyor. Örneğin 10km antrenmanı bitirdikten sonra önceki verileriniz ile kıyaslandığında en üç derecenizden birine ulaştıysanız not düşüyor. Aslında daha önce çok daha iyi dereceleri koştuğumu bilsem de yine de mutlu ediyor. Ultra maraton yolculuğu için de hangi seviyeden başlayıp geliştiğimi görmek adına motive edici. Ya da kendimi kandırıyorum ama işe yarıyorsa sorun yok. Mesela bu hafta 22km antrenmanı sonrasında bu ay en uzun koşu ve bu ay en hızlı koşu gibi notlar gördüm çok mutlu oldum. Oysa ayın ilk koşusunu yaptığımı unutmuşum : )


Profilime girdiğinizde koşu grafiğimin inişli çıkışlı olduğunu fark edeceksiniz. Bunun temel nedeni antrenman yüklemelerini haftalık olarak farklılık gösteriyor olması. Haftalık verilerde gezdiğinizde toplam süre ve toplam yükseklik kazanımlarını da görebilirsiniz. Ocak ayında yükseklik kazanımının Aralık ile kıyaslandığında artışı fark edeceksiniz. Ya da antrenman sürelerini de değerlendirebilirsiniz. 2021 öncesinde Strava’ya aktarılmamış çok fazla aktivite mevcut ama sene başından itibaren bütün antrenmanlarımı yüklüyorum. Özellikle takip etmek isteyenler için verilerimi açık tutuyorum ama siz kullanım tercihi olarak gizleyebilirsiniz.


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page